top of page
  • Foto van schrijverLASVEGAS NL

De Las Vegas Sphere; U2 show

Toen we onze reis naar Las Vegas in het begin van 2023 gingen plannen, hadden we nog geen rekening gehouden met de verschillende shows die in september 2023 zouden plaatsvinden. Naarmate de anticipatie groeide en meer mensen zich bij ons aansloten om mee te gaan, begonnen we ook steeds meer activiteiten te zoeken en te plannen. Natuurlijk wist ik dat de Sphere gepland stond om eind september te openen, maar het bleek ook precies de week te zijn dat wij daar zouden zijn. Sommige mensen in onze groep begonnen al snel naar de opties te kijken, want hoe geweldig zou het zijn om de openingsavond van de meest unieke muziekshow van dit moment bij te wonen? De prijzen waren echter behoorlijk schrikbarend. Las Vegas staat bekend om het vragen van hoge prijzen voor shows, maar dit was maar liefst meer dan $500 per kaartje, nog exclusief belastingen. Het idee raakte op de achtergrond, maar af en toe kwam het toch weer naar boven. Telkens wanneer er een bericht verscheen in de Nederlandse media over de U2-show, met de Nederlandse drummer van Krezip 'Bram van den Berg' die zou gaan drummen bij U2 voor de show die speciaal was gemaakt voor de Sphere. En toen werd ik gebeld door Armijn, een echte Vegas-liefhebber, die ook met ons mee zou gaan op de reis. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk, en het idee van de opening in zo'n unieke locatie begon me helemaal te fascineren. Ik herinnerde me zelfs dat ik vorig jaar met een helikopter over dat bizarre bouwwerk was gevlogen. Mijn leven draait grotendeels om Las Vegas, en ik voelde dat ik hierbij moest zijn. Voor ik het wist, had ik "ja" gezegd, en Armijn had al 4 kaartjes geregeld!

The Sphere

De Sphere, gelegen naast het Venetian Resort, is een indrukwekkende bolvormige muziek- en entertainment arena vlakbij de Las Vegas Strip. Het project is ontworpen door Populous en werd voor het eerst aangekondigd in 2018 door de Madison Square Garden Company.

Deze opmerkelijke locatie heeft een capaciteit van 18.600 zitplaatsen en wordt gepromoot vanwege zijn meeslepende video- en geluidsmogelijkheden, waaronder een omhullend LED-binnenscherm met een ongelooflijke resolutie van 16K, geavanceerde luidsprekers en zelfs fysieke 4D-effecten. De buitenkant van de Sphere is ook indrukwekkend, met 54.000 vierkante meter aan LED-displays. De bol zelf is imposant met een hoogte van 112 meter en een breedte van 157 meter op het breedste punt.


De bouw van de Sphere begon in 2019, en aanvankelijk was de opening gepland voor 2021. Echter, in 2020 werd de bouw enkele maanden stilgelegd vanwege de wereldwijde COVID-19-pandemie. Uiteindelijk opende The Sphere zijn deuren op 29 september 2023, met de start van een 25 shows durende residentie van de Ierse rockband U2, getiteld "U2: UV Achtung Baby Live at Sphere."

Aanvankelijk zou het project zo'n 1,6 miljard gaan kosten, maar door de inflatie en de vertragingen is het uitgekomen op zo'n 2,3 miljard dollar! Dit maakt de Sphere de duurste entertainment locatie van Las Vegas (Allegiant Stadium zat op zo'n 1,9 miljard).

De opening op 29 september 2023

Op 29 september was het eindelijk zover: de show zou om 20:00 uur beginnen. Vanwege de verwachte verkeersdrukte en ons enthousiasme besloten we ruim op tijd, rond 18:15 uur, vanuit downtown naar de Sphere te gaan met een Uber. Aangekomen bij de locatie merkten we dat het behoorlijk druk was, maar het verkeer was goed georganiseerd. Overal waren medewerkers aanwezig om auto's en mensen in goede banen te leiden. De Uber-afzetplek was duidelijk gemarkeerd, en via een van de loopbruggen konden we gemakkelijk naar de Sphere lopen. Buiten zigzagden we door de rijen en bewonderden we natuurlijk het indrukwekkende uiterlijk van deze enorme bol.

Het proces verliep vrij soepel, en er was veel te zien, zoals bijvoorbeeld een 'blauwe' loper voor de beroemdheden, en we zagen zelfs de burgemeester. Binnen waren er verschillende plekken om eten en drinken te halen, evenals merchandise-stands met U2-items. De binnenkant had wel iets weg van een soort ruimteschip, met veel wit, grijs en blauwe verlichting overal. Ondanks de drukte voelde het niet te overweldigend aan; er was voldoende ruimte en voldoende toiletvoorzieningen beschikbaar.

Na een paar minuten wachten voor eten en drinken, dat in totaal ongeveer $150,- kostte voor 4 personen (wat nog redelijk meeviel, gezien de hoeveelheid eten en de halve liters drank), gingen we even naar het toilet en vervolgens de zaal in! We zaten in sectie 101, de zogenaamde 'begaande grond'.

Het scherm toonde een vast beeld en we werden vermaakt door een dj. Pas rond 20:45 uur begon de show echt. Daar was U2 en al snel leek het scherm zich te openen; het was buitengewoon, er is geen andere manier om het te beschrijven. Hoe meer er zichtbaar werd, hoe indrukwekkender het werd, en het leek alsof je zo het beeld in kon lopen, zo realistisch was wat er werd afgebeeld. Het geluid was vanaf het begin tot het einde glashelder en luid. Gedurende de hele show was ik verbaasd over wat er allemaal mogelijk was met het scherm en hoe dit een concert naar een nieuw niveau tilde.

Oh ja, en U2 was, nou ja, U2 - een goede band, maar met soms wat langdradige nummers en niet al te veel actie op het podium zelf. Maar één ding is zeker, ik wil hier meer shows zien en kan niet wachten tot er bands met krachtigere nummers of artiesten met unieke stemmen en persoonlijkheid optreden. Dit was natuurlijk de opening en de kaartjes kosten ongeveer $650,- per stuk, maar ik verwacht dat de prijzen zullen dalen naarmate de nieuwigheid eraf is.

Dit is echt een bijzondere ervaring en zeker de moeite waard, misschien zelfs een reden om naar Las Vegas te reizen voor muziekliefhebbers!


81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page