GOOD TO KNOW
HANDIGE INFORMATIE VOOR EEN USA REIS
Op naar de USA! Maar wat moet er geregeld worden voor een bezoek aan de Verenigde Staten?
Naast onze Tips & Tricks pagina zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden en er zijn nog een aantal weetjes die handig kunnen zijn voor en tijdens de reis.
Welke documenten moeten er in orde zijn, wat is eigenlijk de beste reistijd voor het plannen van een bezoek aan Las Vegas of zijn er andere verkeersregels dan in Nederland? Op deze pagina is dit allemaal te vinden.
In het menu hieronder zijn deze 'good to know' opgedeeld in verschillende onderwerpen. We raden aan ze allemaal even door te lopen. Mocht er iets niet tussen staan wat hier wel zou horen of zijn er nog vragen laat het ons dan weten via het contact formulier.
REISDOCUMENTEN
ESTA: ELECTRONISCHE REISVERGUNNING
Om de Verenigde Staten in te mogen is een goedgekeurde ESTA nodig. Dit is voor iedereen verplicht, ook voor kinderen en moet minimaal 72 uur voor vertrek aangevraagd zijn. De ESTA is 2 jaar geldig, dus mogelijk ook te gebruiken bij nog een USA bezoek.
Dit is een vragenlijst die online ingevuld moet worden en kost $14,- per persoon en moet per creditcard voldaan worden. Als de aanvraag wordt goedgekeurd (vaak binnen 48uur) mag de Verenigde Staten bezocht worden.
Ook al kan de ESTA nog 72 uur voor vertrek aangevraagd worden, is het zeker aangeraden dit ruim voor vertrek te doen. Mochten er eventuele extra vragen zijn of is er een probleem, dan heeft u nog ruim de tijd om dit op te lossen.
Let op! Er zijn ook website waar ze de aanvraag voor jou doen, dit kost extra geld en is onnodig. Zei vragen eigenlijk gewoon toestemming om het voor jou in te vullen en stellen dezelfde vragen die je gemakkelijk zelf ook had kunnen invullen.
Mocht u graag weten van te voren hoe het precies werkt dan kun je naar onze link waar de ESTA stap voor stap aan u uitleggen wat er gevraagd wordt. Voor de uitgebreide uitleg van het invullen van de ESTA klik dan hier
Zorg altijd dat u op de officiële aanvraag website bent hiernaast staat de link
Op dit moment zijn er geen verplichte inentingen nodig om de Verenigde Staten in te mogen. Wellicht in de toekomst is het covid-19 vaccine verplicht, zodra dat zo is zullen we dit gelijk melden.
INENTINGEN
MEDICATIE MEE OP REIS
De Verenigde Staten hanteren steeds strengere regels met medicatie. Neem daarvoor alleen het benodigde mee, niet te veel en niet te weinig. Daarnaast moet de medicatie aangegeven worden bij de douane en in zijn originele verpakking zitten met etiket.
Vraag voor vertrek een recepten lijst op via uw apotheek, dit kan bij controle het proces versnellen. Geef ook aan dat u naar de Verenigde Staten reist. Mochten er medicatie bij zitten die een uitgebreidere uitleg nodig hebben dan kan dit op tijd geregeld worden.
PASPOORT
Iedereen die de Verenigde staten wilt bezoeken dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort (dus ook kinderen). Het paspoort dient nog geldig te zijn bij terugkomst in Nederland of België.
Mocht tijdens de reis het paspoort gestolen worden of kwijt raken. Doe hiervan dan aangifte bij de politie en neem contact op met de Nederlandse ambassade om een noodpaspoort aan te maken.
REIZEN MET KINDEREN
KIDS!
Reist u met minderjarige kinderen zorg dan dat beide ouders mee reizen of zorg er anders voor dat er een kopie van het paspoort van de afwezige ouder (s) is en het ingevulde toestemming formulier van de afwezige ouder (s). Mocht er naar gevraagd worden dan scheelt dit veel tijd als u gelijk de documenten kan weerleggen. Klik hier voor het ouder toestemming formulier
Elk kind dient in het bezit te zijn van een eigen geldig paspoort (bij kinderen is de geldigheid van een paspoort 5 jaar).
RIJBEWIJS
Het Europees rijbewijs (waaronder het Nederlandse en Belgische rijbewijs onder vallen) is gewoon geldig in de Verenigde Staten.
Er is geen internationaal rijbewijs of een ander toegevoegd document nodig.
VISUM
Een visum voor de Verenigde Staten is niet nodig als u maximaal maar 90 dagen in het land verblijft. Hiervoor hebben ze de ESTA aanvraag.
Zorg altijd dat de documenten in orde zijn, u bent zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.
Bij twijfel over de benodigde reisdocumenten kan er altijd contact opgenomen worden met het Amerikaanse consulaat.
PRAKTISCHE INFORMATIE
BAGAGE
De ruimbagage kan op slot gedaan worden, zorg dan wel dat er gebruik wordt gemaakt van een slot met TSA keuring (Transportation Security Administration). Deze sloten kunnen met een loper geopend worden door de veiligheidsdiensten diensten. Ook een optie is een tyripe, deze kunnen gewoon doorgeknipt worden mocht er gecontroleerd worden zonder dat een 'niet' TSA slot wordt kapot geknipt.
De ruimbagage kan op slot gedaan worden, zorg dan wel dat er gebruik wordt gemaakt van een slot met TSA keuring (Transportation Security Administration). Deze sloten kunnen met een loper geopend worden door de veiligheidsdiensten diensten. Ook een optie is een tyripe, deze kunnen gewoon doorgeknipt worden mocht er gecontroleerd worden zonder dat een 'niet' TSA slot wordt kapot geknipt.
Als er een tussenlanding in de USA gemaakt wordt kan het zijn dat de ruimbagage opnieuw moet worden ingecheckt. Na de douane staat er aangegeven op welke band de koffer is. Neem de eigen koffer(s) mee en volg de borden 'connecting flights'.
Vaak staat er een medewerker van de luchthaven die vraagt waar de volgen de vlucht heen gaat, vertel dit en er wordt aangegeven waar de bagage neergezet moet worden (soms komt dit een beetje gek over omdat er een paar 'bergen' koffers liggen). Het klinkt soms ingewikkeld maar valt heel erg mee en als er getwijfeld wordt, vraag het aan een vliegveld medewerker.
Mocht Las Vegas bezocht worden tijden een roadtrip of er wordt en uitstapje gemaakt vanuit Las Vegas zorg dan dat de bagage niet zichtbaar is in de huurauto. Bij sommige verzekeringen is het zelfs verplicht te zorgen dat het bedekt of afgesloten is.
Verschillende Amerika 'fans' die al vaker op vakantie gaan naar de USA nemen vaak weinig bagage mee op hun vakantie en kopen in het land zelf kleding bij outlets en nemen soms zelf een extra mee koffer mee terug.
BELANGRIJKE TELEFOON NUMMERS/WEBSITES USA
Algemeen nood nummer politie, ambulance, brandweer : 911 , wanneer nood maar niet te urgent bel 311
Las Vegas Police department +1 702 828 3111 , wanneer nood maar niet te urgent bel 311
Nederlandse Ambassade in de Verenigde Staten, Washington DC +1 202 244 5300 of bezoek de website : ambassade
Consulaat Generaal in San Francisco (dichtstbijzijnde van Las Vegas) +1 415 291 2033 of via whatsapp +31 6 8238 7796
Voor informatie over het reis advies / regels naar de Verenigde Staten bezoek dan de overheid site : nederlandwereldwijd
Voor informatie over de Nationale Parken zoals openingstijden en updates van nood situaties bezoek de NPS Goverment site
Persoonlijke noodnummers opschrijven zoals: alarmcentrale nummer van de zorgverzekering en de reisverzekering, bank(en) en creditcard(s) nummers (in geval van verlies/diefstal om deze te blokkeren)
ANWB alarmcentrale nummer +31 70 314 1414 kan om hulp gevraagd worden, veel verzekeringen zijn hierbij aangesloten
Word er iets gestolen? Zorg dan altijd dat er aangifte gedaan word, dit kan later helpen bij de verzekering en soms is het ook verplicht om te kunnen aantonen dat er iets gestolen is.
Raak je je paspoort kwijt of word het gestolen? Zorg dan dat je snel in contact komt met de Nederlandse Ambassade of het consulaat om nood documenten te regelen.
CHECKLIST USA
Om de Verenigde Staten (Las Vegas) te bezoeken is het handig gebruik te maken van deze checklist om zo zeker te zijn dat je aan alle verplichtingen voldoet. Ook kun je zo voorkomen dat als er iets mis gaat je goed bent voorbereid en snel dingen kan oplossen.
Hieronder staat een voorbeeld checklist, de rood aangegeven onderwerpen zijn verplicht of vinden wij verplicht.
Paspoort : moet geldig bij terugkomst zijn
Reisstekker : met US stekker kop
Reisverzekering : met USA dekking
Rijbewijs : nodig bij autohuur
Powerbank : voor het opladen
Ruimbagage : let op de voorwaarden
Telefoonnrs : lijst met noodnummers
Vaccinatie : bewijs van covid vaccinatie
Visum : alleen verblijf langer dan 90 dagen
Vliegtickets : retourvlucht ticket
Ziektekosten pas : in geval van nood
Adres accommodatie : van de 1e overnachting
Autolader : bij eventuele autohuur (usb)
Bankpas(sen) : zet deze op werelddekking
Cash US dollars : zodat je altijd geld hebt
Creditcard(s) : vergeet de pincode niet
Esta goedgekeurd : neem een kopie mee
Handbagage : let op de voorwaarden
Kopie in mail : van reisdocumenten en passen
Medicatie : eventuele medicatie + lijst
Mobiele telefoon : met lader
Navigatie : bij autohuur kan ook met een app
CHECKLIST VAKANTIE USA
LAS VEGAS NL JUST THE EXTRA MILE
In het vliegtuig moet een douane formulier ingevuld worden, hier wordt gevraagd naar het verblijfadres. Bij een roadtrip kun je het eerste adres invullen. Mocht je alles al van tevoren geboekt hebben zorg dat je deze informatie dan bij de hand hebt.
Het is heel handig om van alle documenten en passen die je meeneemt op vakantie een foto te maken, en deze in de mail te hebben. Mocht er wat kwijt raken of gestolen worden kun je makkelijk zien wat er geblokkeerd moet worden en waar melding van gemaakt van moet worden (voor het paspoort en bij diefstal moet er altijd aangifte gedaan worden).
We raden het altijd aan om te zorgen voor een goede annulering en reis verzekering te regelen voor de reis. Het zijn prijzige reizen, neem geen risico hiermee. En voor de reisverzekering controleer of deze ook voor Amerika geld, vaak zit hier een hogere medische dekking op aangezien de prijzen in de USA hiervoor veel hoger liggen.
Zorg van te voren dat je een lijstje maakt met belangrijke telefoon nummers en zet deze in de mail/mobiel. Mocht er een noodgeval zijn dan is het fijn om het alarmnummer, verzekeringsnummer of bijv. het nummer van de Nederlandse Ambassade bij de hand te hebben. Mocht bijvoorbeeld de portemonnee gestolen worden, moet je zo snel mogelijk de pasjes blokkeren om fraude te voorkomen.
Nu gaat er tegenwoordig heel veel via de email. Mocht je meerdere dingen van te voren hebben geboekt zoals verschillende accommodaties, attracties tickets of een huurauto dan kan het geen kwaad om ook de vouchers / kopieën geprint mee te nemen.
DOUANE / IMMIGRATIE
Aangekomen in de Verenigde Staten moet de reiziger door de immigratie / douane (vaak zijn er op Schiphol al medewerkers van de USA aanwezig die verschillende vragen stellen over de reden van het bezoek en hoe de reis tot stand is gekomen).
In het vliegtuig wordt er een douane papier uitgedeeld, dit formulier moet worden ingevuld en bij de douane worden ingeleverd.
Bij aankomst in de Verenigde Staten gaat iedereen door de immigratie, er staat aangegeven welke rij voor Europese reizigers is en ben je aan de buurt dan wijst een medewerker welke balie voor jou is. Hier wordt het paspoort gecontroleerd, worden vragen over de reis gesteld, wordt er een foto gemaakt en worden vingerafdrukken afgenomen.
Sommige vliegvelden hebben machines waarop je zelf het paspoort kan scannen, vragen invullen, foto maken en de vingerafdrukken kan doen. Dit wijst zich van zelf en er kan altijd hulp gevraagd worden.
Na de immigratie kan de bagage indien deze moet worden overgezet gepakt worden en dan ga je richting de bagage dropoff en door de douane.
Let op! Bij de immigratie-douane kunnen ze streng zijn, niet altijd vriendelijk en houden ze niet van grappen en ook mogen er geen foto's gemaakt worden. Volg netjes de regels dan gaat het zo vlot mogelijk.
Let op de invoerrechten. Er mag maximaal $10.000,- worden in en uitgevoerd. Geeft bij meer geld dit aan bij de douane.
Dit mag belastingvrij ingevoerd worden op de terugreis naar Nederland (bewaar de bonnetjes indien nodig).
- Gekochte producten met een maximale waarde van € 430,- per persoon.
- 1 liter sterke drank, 2 liter wijn of 16 liter bier.
- 200 sigaretten, 250 gram shag of 50 sigaren.
Wordt er meer ingevoerd moet er aangiften gedaan worden, gebeurt dit niet en wordt je gepakt moet de belasting over het te veel genomen deel betaald worden en een boete. Voor de actuele informatie bekijk dan de belastingdienst website.
Het is handig zodra je uit het vliegtuig komt om gelijk door te lopen naar de immigratie. Het klinkt een beetje apart en je hoeft ook niet te rennen mocht je even denken rustig aan of even naar het toilet eerst, kan dit zomaar veel tijd kosten.
De vliegvelden in de USA zijn zo groot en er komen zoveel vluchten tegelijk aan en die 10 minuten die je net later bij de douane aankomt kan zomaar betekenen dat er ineens 3 volle vluchten aan zijn gekomen en dat die mensen allemaal voor jou in de rij staan wat veel vertraging kan opleveren.
DRINKWATER
Het wordt aangeraden het kraanwater in de Verenigde Staten niet te drinken, dit is een slechtere kwaliteit als in Nederland. Koop gewoon flesjes water, de waterfonteintjes in de openbare gebouwen zijn wel goed te drinken.
In de restaurants wordt drinkbaar water geschonken maar vaak is dat niet zo lekker en het heeft een gloor smaak/geur dit is vaak wel gratis, mocht je dit niet willen drinken kan er altijd gevraagd worden om 'bottled water' dit kost uiteraard wel geld.
Houd er rekening mee dat het water met het douchen/ bad ook niet te drinken is en ook naar gloor ruikt.
MATEN
De USA gebruiken andere maten als in Nederland/Europa. Dit geldt zowel voor de kleding maten als de gewichten en de lengte. Hier hebben we de meest gebruikte maten opgesomd en omgerekend.
GEWICHTEN
1 ounce (oz) = 28,35 gram
1 pound (lb) = 450 gram
2,2 pound = 1 kilo
LENGTE MATEN
1 inch = 2,5 cm
1 foot = 30,5 cm
1 yard = 91,5 cm
1 mile = 1,6 km
VLOEISTOFFEN
1 gallon = 3,786 liter
1 pint = 0,470 liter
1 cup = 0,240 liter
SCHOENMATEN MAN
NL 39 40 41 42 43 44 45
US 6 6,5 7,5 8,5 9 10 11
SCHOENMATEN VROUW
NL 35 36 37 38 39 40 41
US 4,5 5,5 6 7 7,5 8,5 9
SCHOENMATEN KIDS
NL 24 25 26 27 28 29 30
US 7,5 8,5 9,5 10,5 11 11,5 12
Ga je kleding kopen voor jezelf of voor anderen? Zorg dan dat je de US maten weet die je nodig hebt.
klik hier voor het omrekenen van de kleding maten NL - US
OVERSTAPPEN OP HET VLIEGVELD
Als het vliegticket een tussenstop heeft voor de reis naar de Verenigde Staten moet je overstappen op een vliegveld. Er hoeft maar 1 keer ingecheckt te worden bij het eerste vliegveld, je krijgt dan gelijk de instap kaarten voor alle vluchten.
Hier krijg je ook te horen of de ruimbagage gelijk door gaat naar de eindbestemming of dat je zelf de bagage bij de volgende vlucht moet overzetten.
Op het eerste vliegveld wat je betreed in de Verenigde Staten moet je door de immigratie hier worden de reisdocumenten gecontroleerd en moeten vragen beantwoord worden.
Dan kom je bij de douane, als je de bagage hebt die overgezet moet worden kan dat hiervoor. Er staat altijd wel een vliegveld medewerker die vraagt waar je naar toe reist en die wijst dan aan waar de bagage neergezet moet worden.
Hierna ben kun je er voor kiezen als er genoeg tijd is om even naar buiten te gaan of al vast door de handbagage check te gaan en dan richting de juiste terminal / gate te gaan om daar nog even te winkelen of wat te eten en drinken tijdens het wachten op de vlucht.
OVERSTAPPEN
1. Inchecken
2. Security check
3. Bij de gate instappen
4. Tussenstop
5. Immigratie
6. Bagage doorsturen
7. Douane
8. Naar de terminal
9. Security check
10. Bij de gate instappen
Het kan voorkomen dat bij het uitgeven van de instapkaarten de gate nog niet bekend is of dat deze nog aangepast word. Houd dit dan ook altijd in de gaten op het vliegveld en check regelmatig de informatieborden.
Vaak zijn vluchten met een tussenstop veel voordeliger dan een rechtstreekse vlucht. Dit kan makkelijk €100,- + per ticket schelen. Ook kan een stop wel even lekker zijn, even wat eten drinken en de benen strekken en je hebt de immigratie en douane al achter de rug. Dus bij aankomst gelijk koffers halen en naar de accommodatie.
Vaak twijfelen mensen of de tijd voor de tussenstop wel genoeg tijd is om over te stappen. Je kunt er van uit gaan dat als de maatschappijen die combinatie aanbieden dat er dan ook genoeg tijd is. Bijvoorbeeld bij Salt Lake city of Minneapolis kom je vaak een tijd tegen van 40 minuten op de terug vlucht en dit is prima want soms staat het vliegtuig gewoon naast de gate waar je dan uit komt en er hoeft niet meer te worden ingecheckt worden.
Voor de heen reis is een tussenstop van 2-3 uur prima te doen, in principe hoef je je niet te haasten en heb je genoeg tijd om ook even wat te eten/drinken. Stops van 4uur+ kun je beter niet kiezen tenzij het echt een heel groot financieel voordeel oplevert en het reisgezelschap het prima vind wat extra tijd (met kinderen is het beter niet te doen).
Voor de terugreis zijn de stops vaak korter aangezien veel van de immigratie en douane handelingen in Nederland zijn.
TIJDZONES
De Verenigde Staten zijn heel groot en daardoor zijn er ook verschillende tijdzones. Er zijn 6 verschillende tijdzones variërend van 6 tot 11 uur vroeger dan de Nederlandse / Belgische tijd. Hier onder staan de verschillende tijdzones met de bijbehorende kaart.
Vrijwel alle mobiele telefoons passen direct de tijden aan bij aankomst. Ook kun je in de telefoon verschillende steden toevoegen, met bijvoorbeeld een overzicht van de plaatsen die bezocht worden in de Verenigde Staten zodat je een overzicht hebt.
TIJDZONES VERENIGDE STATEN
Eastern time : 6 uur vroeger als NL (New York, Miami, Atlanta, DC)
Central time : 7 uur vroeger als NL (Chicago, New Orleans, Houston)
Mountain time : 8 uur vroeger als NL (Salt Lake City, Denver, Phoenix, Page)
Pacific time : 9 uur vroeger als NL ( Las Vegas, LA, San Francisco)
Alaska time : 10 uur vroeger als NL
Hawaii time : 11 uur vroeger als NL
Houd rekening met een roadtrip met het tijdverschil voor het plannen van de route en bezienswaardigheden. Tussen de staten naast Nevada zoals Utah en Arizona zit al een uur tijdsverschil.
VEILIGHEID
De Verenigde Staten is een veilig land om in te reizen. En ondanks dat het land gigantisch is (het 3e grootste land van de wereld kwa oppervlakte) is de veiligheid in de verschillende staten over het algemeen goed geregeld.
Het land bestaat uit verschillende landschappen, de natuur word afgewisseld door het platteland en wereld steden, deze verschillende plekken brengen verschillende veiligheid risico's met zich mee. Over het algemeen is het gebruik van gezond verstand en het volgen van de regels prima om een goede veilige vakantie te hebben.
In de grote steden is de criminaliteit natuurlijk hoger dan op het platteland en de kleinere steden. Zoek hier niet bewust de achterstandswijken op. Ook zijn in bepaalde steden als Detroit, Miami en Los Angeles meer bendes/gangs actief. Handig is om gewoon in de buurt te blijven van de meer toeristische gebieden en laat geen waardevolle spullen achter in de huurauto.
Ga je een natuur / park bezoeken volg dan de regels vaak worden deze bij de entree uitgereikt of kun je dit vragen bij de visitor centers. Er zijn een aantal gevaarlijke elementen waar rekening mee gehouden moet worden zoals de wilde dieren (slangen, beren, bizons, coyote's, spinnen en schorpioenen) en de natuurlijke elementen (bosbranden, stormen, hitte/uitdroging). Ook hier geldt weer gebruik gezond verstand en laat je goed informeren en volg de regels.
Voor Las Vegas en omgeving is het belangrijk om je te realiseren dat je in een zeer toeristisch gebied zit.
Let goed op je bezittingen, leg waardevolle spullen in de kluis op de hotel/motel kamer, en dek spullen in de eventuele huurauto af met bijvoorbeeld een doek (bij sommige verzekeringen is dit zelfs verplicht), en draag je portemonnee op een veilige plek.
Wees je bewust van zakkenrollers en oplichters praktijken, mensen met de verkeerde intenties weten dat een toerist vaak weer snel weg zijn en daardoor een makkelijker doelwit. Tips: let op je drankje (zodat niemand je kan drogeren), leg je telefoon/portemonnee niet zomaar neer, neem niet zomaar iemand mee naar je kamer en blijf bij de resorts avonds.
Voor de verschillende wilde dieren die er in en rond Las Vegas leven kun je kijken bij 'overige' bij dieren.
Daarnaast is de hitte een gevaarlijk punt in dit gebied, zorg altijd dat je voldoende water drinkt en er schaduw mogelijkheden zijn.
De politie / security in Las Vegas hebben vaak gele shirts aan en zijn hierdoor goed te herkennen. Mocht je in nood zijn of hulp nodig hebben kun je de politie/security makkelijk aanspreken, deze zijn over het algemeen heel aardig en behulpzaam. Ook als er iets gebeurt in het resort/hotel vraag om hulp bij de medewerkers die kunnen je goed helpen.
Kom je in aanraking met de politie, volg dan hun aanwijzingen goed op ze zijn vaak veel alerter. Word je aangehouden met de auto dan is het heel normaal dat gevraagd word beide handen uit het raam te steken en dat de agent met zijn hand op zijn wapen komt aanlopen. (krijg je een verkeersboete als buitenlander kan het zijn dat je mee moet naar het dichtstbijzijnde politie bureau, dit kan tijdens een roadtrip zo makkelijk een uur+ extra omrijden kosten).
Het is handig om voor vertrek belangrijke telefoon nummers van de USA in geval van nood in je telefoon te zetten.
VOLTAGE
De Verenigde Staten gebruikt andere stopcontacten dan Europa. Zorg dan ook dat je een opzet stukje meeneemt van EU naar VS zoals op de foto hiernaast.
Ook is het voltage anders namelijk 110 volt. Let daarom op als je elektrische apparaten meeneemt van thuis dat deze werken met 100-240 volt. Tegenwoordig zijn er ook USB poorten in veel accommodaties en in de huurauto's.
Veel hotel / motels hebben een föhn op de kamer, deze hoef je dan niet mee te nemen van huis. Is er geen föhn op de kamer vraag er dan een bij de receptie, vaak mag je deze gratis gebruiken.
GELDZAKEN
BANKPAS
De bankpas uit Nederland kan over het algemeen gewoon gebruikt worden in de Verenigde Staten. Het is wel handig om een ander betaalmiddel achter de hand te houden in sommige winkels kan het nog wel eens weigeren. Daarnaast is het heel belangrijk om de pas voor vertrek op 'wereld dekking' te zetten. Mocht u toch zeker willen weten of de pas het doet in de USA bel dan even uw bank.
Let op! Bij pin opname (ATM is de pinautomaat) wordt er vaak een extra fee gerekend deze kan bij toeristische plekken hoger zijn. Zoals in Las Vegas in en rond de resorts zo $7,- + kosten en buiten de strip bijvoorbeeld $3,-. Aan te raden is dan ook buiten de toeristische plekken geld op te nemen indien gewenst of in een keer een groter bedrag op te nemen.
Tijdens het pinnen van geld of het betalen in de winkels kan er gekozen worden om in de eigen valuta af te rekenen. Doe dit niet dit zorgt vaak voor hogere wisselkoersen. Let ook goed op of je vaste koers kiest of de wisselende koers. Dit kan in totaal al snel oplopen.
In verschillende winkels zoals Wallmart en Target kunt u vragen om 'cash back', er kan dan 'bij gepint' worden en vaak is dit gratis. Een goede manier om geld op te nemen zonder de ATM fee te hoeven betalen.
CASH GELD
Contant geld wordt heel veel gebruikt in de Verenigde Staten, en is dan ook aangeraden om dit altijd op zak te hebben tijdens een vakantie. Niet alleen om te betalen maar ook als de bankpas een keer weigert, bij tolpoorten of om fooi te geven.
Er zijn bankbiljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100$ ($2 zie je bijna nergens).
De munteenheden die er in gebruik zijn: 1, 5, 10, 25, 50 en $1,- munten (1$ munten zie je vaak als wisselgeld in automaten zoals een drinkautomaat).
Tip! Er kunnen verschillende prijzen gebruikt worden bij het tanken van de auto, zo kan het goedkoper zijn om cash te betalen aan de pomp dan in plaats van met de creditcard of pinpas te betalen.
CREDITCARD
Een creditcard is heel gebruikelijk in de Verenigde Staten als betaal middel. Naast dat het gemakkelijk is, is het ook heel handig in geval van nood (medisch, autopech).
Ook word het gevraagd bij de accommodaties als borgmiddel. En bij de eventuele huurauto is het verplicht dat de hoofdbestuurder een geldige creditcard heeft.
Kortom eigenlijk moet je in het bezit zijn van een creditcard op een reis naar de USA.
Ben je hier niet bekent mee, maak je dan geen zorgen dit is makkelijk aan te vragen en tegenwoordig bent u heel goed verzekerd mocht er misbruik gemaakt worden van de kaart.
Mocht er nog een creditcard nodig zijn dan is de American Express een hele goede optie, deze wordt vaak geaccepteerd, makkelijk aan te vragen en vraagt u een kaart aan via onze link hieronder dan krijgt u gelijk miles cadeau, de kaart heeft ook een verzekering en de kaart het eerste jaar gratis (en kan natuurlijk ook na de vakantie opgezegd worden en dan was het gratis).
Er kan aan de rechterkant van het scherm gekozen worden voor zilver, gold of platinum en hij kan gekoppeld worden aan de KLM flying blue miles wat voor leuke upgrades en cadeautjes kan zorgen.
klik hier voor de aanvraag van de American Express Creditcard (eerste jaar gratis)
Heb je toch liever een VISA creditcard of ben je al lid van de ANWB dan is hun creditcard een goede optie.
Klik hier voor de aanvraag van een ANWB creditcard (eerste jaar gratis)
Voor het aanvragen van een ESTA en een huurauto heeft u ook een creditcard nodig om de aanvraag te voldoen.
Zorg voor vertrek dat je de pincode ook weet, vaak wordt er naast de handtekening ook de pincode gevraagd.
Handig is om voor vertrek even contact te hebben met de creditcard maatschappij en te melden dat je op vakantie naar de USA gaat. Ook kan het limiet dat tijdig verhoogd worden aangezien bij de auto al snel honderden dollars borg geblokkeerd worden, zodat er genoeg besteding ruimte is.
FOOIEN
In de Verenigde Staten is het geven van fooi / tips ingesleten in de cultuur. In Nederland en België is het gewoonlijk om de rekening wat af te ronden omhoog of als het heel goed/ leuk was er wat extra's boven op te doen.
In de USA word er op verschillende plekken fooi gegeven en niet alleen in de restaurants.
Denk hierbij ook aan; reisleider(s), gids, kamer schoonmaker(ster), shuttlebus airport, valet parking, koffer drager en bij sommige winkels staan 'tip' potjes zoals hiernaast.
In het restaurant is het doorgaans normaal om tussen de 15%-20% fooi te geven, dit is gekomen omdat de medewerkers vaak grotendeels leven van de fooi en maar heel weinig salaris krijgen. Vaak wordt er zelfs bij een slechte service nog 5%+ fooi gegeven, maar dat kan ieder voor zich natuurlijk zelf bepalen.
Goed om hierbij op te letten is dat bij sommige rekeningen er al tip is meegerekend, bekijk de rekening goed en of je dit wilt je kunt het er ook af laten halen en een eigen bedrag bepalen. Betaal je met de creditcard, dan krijg je 2 rekeningen een waarbij je het bedrag van de fooi kan neerzetten. Om onduidelijkheid te voorkomen is het handig om het totaal bedrag ook op te schrijven en het bonnetje te bewaren.
Voor de 'kortere services' zoals de koffer drager bij het hotel, hulp bij het in en uitstappen van de airport shuttle bus en bij de valet parking word er gemiddeld 1-5 $ gegeven. Dat ligt er helemaal aan wat je zelf wilt geven.
Bij de taxi / Uber /lyft word er ook vanuit gegaan dat je fooi geeft. Dit kan bij de taxi's soms nogal onaardig worden gedaan, vinden ze de fooi te weinig zeggen ze dat ook en ze zijn best brutaal. In Las Vegas hoor je dit veel bij de airport taxi's dan is het totaal bedrag bijvoorbeeld $ 25,- dan gaan ze vaak zeuren als je $5- $10,- fooi geeft. Trek je er niks van aan en betaal wat je zelf wilt, ze proberen het vaak gewoon. Het gebruik van Uber en Lyft is hierdoor gelijk al een stuk gebruiksvriendelijker omdat de fooi via de app pas vaak achteraf gegeven wordt en de bestuurder je hier niet op kan aanspreken.
Veel mensen verblijven in een van de grote hotels/resorts in Las Vegas, hier word vaak de hotel kamer dagelijks schoongemaakt /opgeruimd. Het is heel normaal om elke dag wat kleingeld neer te leggen op het nacht kastje of bureau voor het kamermeisje.
Wat ook kan bij een langer verblijf is om dit aan het einde in een keer neer te leggen. Gemiddeld is dit een paar dollar per dag.
Bij de winkels zoals koffiebars staan vaak ook 'penny bakjes' (penny is 0,01$ cent) hier kun je deze inleggen maar je kunt er ook als je net wat kleingeld te kort komt wat penny's eruit halen.
Op de restaurant rekening staan vaak suggesties al voor je voorgerekend zoals 15% of 18% of 20%, dit doen ze om je te stimuleren veel fooi te geven. Maar betaal alleen wat je zelf wilt betalen laat je niet onder druk zetten. En mocht er nog een ander bedrag staan onder 'service fee' of iets wat je niet kan plaatsen vraag hier dan naar als je het niet eens bent ermee. In Las Vegas hoor je wel vaker dat ze gewoon wat extra's nog proberen te pakken, ze kunnen je niet verplichten behalve dan te betalen wat je gebruikt hebt en de lokale belastingen.
PARKEERKOSTEN
In de grotere steden / populaire plekke in de Verenigde Staten kunnen er parkeer kosten gerekend worden. Sowieso is dat in de steden bij drukke plekken of attracties heel normaal zoals bij Disney $20,- parking of bij de pier in San Francisco zo $25,-.
Daarnaast rekenen sommige hotels/resort parkeerkosten en dus ook in Las Vegas, er zijn een aantal manieren om dit niet te hoeven te betalen als dit bij je resort is inbegrepen of als je een hoge players card hebt zoals 'diamant' bij Caesars group.
De prijzen in Las Vegas wisselen veel zeker na de corona zijn er weer een aantal gratis geworden. Hiernaast staat een link met een recente lijst met parkeerkosten.
Er is ook vaak een 'valet' optie, dit houdt in dat de auto voor jou geparkeerd word. Je krijgt dan bij het uitstappen een kaartje en deze kan als je de auto terug word weer inleveren en dan gaan ze de auto voor je ophalen. Hier word bijna altijd een extra bedrag gerekend.
Houd rekening met parkeerkosten in het reis budget, verblijf je alleen in Las Vegas kan dat al snel $50+ per week kosten. Maar ga je op een roadtrip en bezoek je grote steden als Los Angeles en San Francisco kan 1 nacht parkeren op een top locatie of bij een hotel zo $40,-+ kosten!
Met een beetje uitzoeken kun je veel geld besparen door de goede accommodatie te kiezen. En in Las Vegas kun je bij bepaalde hotels terecht als je er verblijft of als je 1x betaald zoals bij MGM kun je bij al hun resorts MGM parkeren.
PINNEN
In de Verenigde Staten worden de pin automaten ATM (Automatic Teller Machines ) genoemd. Om gebruik te maken van de pinpas in Amerika moet deze op wereld gebruik staan. Dit kun je vaak aanpassen in de bank app, online of even de bank bellen.
Bij de ATM word een fee gerekend voor het pinnen, meestal is dit rond de $3 maar bij bekende toeristen punten zoals de strip in Las Vegas kan dit al snel $8,- zijn. Het kan dan ook voordeliger zijn om meer in een keer te pinnen.
Voor meer informatie en tips kijk bij 'bankpas'.
Zorg voor vertrek dat de pinpas op wereld gebruik staat. Vaak blokkeren de banken de bankpas voor gebuikt buiten Europa om zo misbruikt te voorkomen.
Let op ook al staat het logo van de bankpas op de machine, soms werken ze toch niet. Het is dan ook heel handig om meerdere betaalmiddelen bij je te hebben (cash, creditcard of verschillende bankpassen).
RESORT FEE
Resort fee is een extra bedrag wat wordt gerekend in sommige hotels/resorts. Dit gebeurt steeds vaker in toeristische gebieden en in de grote steden. In Las Vegas is dit vrijwel overal het geval helaas. Houd hier dan ook rekening mee dat dit bij de hotelkosten hoort en dit wordt altijd ter plaatse betaald.
Onder resort fee vallen deze extra's meestal; gebruik van het zwembad, wifi, telefoongesprekken binnen de staat, krant, huishoudservice, fitness center en soms de parkeerplaatsen.
Op Expedia en hotels.com word in eerste instantie de prijs inclusief resort fee getoond maar later bij het afrekenen staat dit aangeven dat dit gedeelte in het hotel/resort moet worden voldaan.
De resort fees zijn per kamer per nacht en in Las Vegas is dat gemiddeld $40,-. Op onze Las Vegas Map kun je naar de resorts/hotels en daar staat ook aangegeven wat de resort fee is
Heb je een bepaalde loyalty pas van het hotel/keten dan kan het zo zijn dat je geen resort fee hoeft te betalen. Bij Caesars Entertainment resorts hoeven Diamond of hoger klanten geen resort fee te betalen.
Op het forum van onetime staat zelfs uitgelegd hoe je gratis aan een diamond status kan komen.
klik hier voor de link naar het onetime forum
Mocht je tijdens het verblijf in een resort ontevreden zijn om dat bijvoorbeeld de wifi helemaal niet werkte die in de resort, of er was wat stuk op de kamer waardoor er hinder was. Meld dit dan bij het uitchecken of gelijk bij de melding, heb je een goede balie medewerker dan is de kans groot dat ze de resort fee niet in rekening brengen.
TAX / BELASTINGEN
De afgebeelde prijzen in de Verenigde Staten zijn altijd exclusief sales tax. Deze belasting varieert tussen de verschillende staten van 4-15%. Er zijn ook een aantal staten zonder sales tax (Montana, Oregon, New Hampshire), overigens kan hier wel andere belasting worden gerekend dat ligt aan het product maar bij twijfel gewoon even vragen.
Naast de sales tax van de staat kan er ook per gebied nog local tax bijkomen.
klik hier voor de state tax calculator per staat
In Nevada is de tax ongeveer 6-9% (ligt aan het product of dat het eten/drinken is).
Bij het afrekenen word dit opgeteld bij de rekening.